Snežno bela šampita ukrašena čokoladom

Klasičan desert je još bolji kada se obogati čokoladom i orašastim plodovima...

Za koru :

- 11 žumanaca

- 1 šolja brašna

- 1 šolja griza

- 1 šolja mleka

- 1 šolja ulja

- 1 prašak za pecivo

- 8 kašika žutog šećera

- 1 vanilin šećer

Za fil :

- 11 belanaca

- 1 šolja vode

- 1 šolja šećera

- sok jednog limuna

- 100 g šećera

- 300 ml slatke pavlake

Za dekorisanje :

- 100 ml slatke pavlake

- čokoladne mrvice

- rendana kora jednog limuna

- seckano suvo voće

Priprema:

Izmešati sve sastojke za koru ( žumanca ne moraju biti umućena), sipati u pleh obložen pek-papirom i peći 15 do 20 minuta na 180 stepeni, pa ohladiti koru.

Fil :

Ušpinovati šolju šećera i šolju vode . Umutiti penasto belanca sa malo soli, dodati 100 g šećera i mutiti 10 minuta. Potom polako kašiku po kašiku dodavati špinovani šećer . Nemojte žuriti , jer je suština da se belance sjedini sa špinovanim šećerom i da se masa "polako hladi". Ako sipate odjednom sav špinovani šećer, voda će se izdvojiti i šam će spasti . Na kraju dodati limunov sok. Umutiti slatku pavlaku i sjediniti sa belancima. Namazti koru.

Posuti rendanom korom limuna, ukrasiti umućenom slatkom pavlakom po želji i posuti čokoladnim mrvicama i sitno seckanim suvim voćem. Ostaviti u frižderu preko noći.

(Telegraf.rs)