Omiljeni italijanski desert: panakota s karamel prelivom

Nejčešće se panakota služi uz voće ili sos od voća, ali za prave sladokusce - varjanta s karamelom je odlična ideja!

Sastojci:

- 250 ml slatke pavlake

- 250 ml mleka

- 30 g šećera

- kesica želatina

- aroma vanile

- kora limuna (ne seckati)

za karamel:

- 100 gr secera

- 100 ml vode

Priprema:

Za panakotu stavite u lonac pavlaku, mleko i šecer - zatim dodajte želatin, koricu limuna, malo vanle i dobro izmešajte. Kad provri, neka se kuva nekoliko sekundi, pa sklonite s vatre i uklonite koru limuna. Izručite panaokotu u 4 mokre posudice u kojima će se hladiti. Kad dostignu sobnu temperaturu ohladite do kraja u frižideru.

Do tada, spremite karamel sos. U lonče stavite vodu da provri, a u lonc srednje veličine s debelim dnom sipajte šećer, stavite na srednju temperaturu i neka se topi bez mešanja. Kad je šećer žut, počnite da ga mešate metalnom kašikom dok ne potamni.

Šećer treba da ima lepu smeđu boju kada u njega polako dodate tolu vodu, uz stalno mešanje. Sos treba da se kuva još malo da postane gust. Gotov karamel ima teksturu kao med - ako je previše gusto dodajte još vode i kuvajte opet.

Kad je panna cotta dovoljno hladna, uronite kratko posudicu u toplu vodu da je lakse izvadite, pa poslužite prelivenu karamel-sosom, uz prepržene orašaste plodove po izboru.

(Telegraf.rs)