Baklava - poslastica kojoj niko ne može da kaže "ne"
Spremite jedan od najpoznatijih i najomiljenijih slatkiša s Balkana!
Sastojci:
- 500 g kora za baklavu
- 3 jaja
- 150 ml jogurta
- 80 ml čaše ulja
- 150 g šećera
- 150 g griza
- 400 g mlevenih oraha
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 800 g šećera
- 800 ml vode
- sok od pola limuna
- 150 g maslaca za premazivanje
Priprema:
Za fil pomešati jougrt, jaja, ulje, šećer, griz, orahe, vanilin šećer i prašak za pecivo - pa kuvati na laganoj vatri. Prohladite pa naređajte fil i kore u tepsiju. Premazati baklavu sa otopljenim maslacem, pa peći na 200°C oko pola sata, a zna se da je pečena kad dobije zlatnu boju.
Posle pečenja malo je prohladiti i zaliti vrućim prelivom, od šećera, vode i limunovog soka. Sačekati da baklava upije preliv pa poslužiti. Možete praviti različite forme, po vašoj želji, kao što su trouglovi ili rombovi, a možete jednostavno iseći na kockice.
(Telegraf.rs)