Klasika u tanjiru: štrudla sa orasima i jabukama
Kad zagrizete štrudlu, shvatite onu staru i dobru izreku da "klasika nikada ne izlazi iz mode"!
Sastojci za testo:
- 350 g brašna
- 200 g maslaca
- 2 žumanceta
- 1 kašičica šećera
- prstohvat soli
- sok i rendana kora od limuna
- 1 dl kisele pavlake
Za fil:
- 2 belanca
- 150-200 g šećera
- 1 kašika kakaa
- 250 g mlevenih oraha
- 2 seckane jabuke
- kašika ulja ili maslaca
Za premaz:
- 1 žumance
Priprema:
Zamesiti testo od navedenih sastojaka i ostaviti da odstoji 30 minuta na hadnom mestu. Propiržite seckane jabuke na malo ulja/maslaca i par kašika vode, dok ne omekšaju a voda ispari i neka se prohlade.
Za fil, umutiti čvrsto penu od belanaca, postepeno dodajući šećer i mutiti dalje dok se ne dobije sjajana i gusta masa. Umešati kakao i grubo mlevene orahe pa dodati jabukeđe. Testo istanjiti na debljinu od 2-3 mm pa podeliti na dva pravougaonika.
Premazati ih sa pripremljenim filom, zatim ih urolati da se dobiju dve štrudle. Staviti ih na pleh obložen papirom za pečenje, premazati žumancetom i peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne dobije zlatno žutu boju. Po želji gotove štrudle posuti šećerom u prahu.
(Telegraf.rs)