Klasika u tanjiru: štrudla sa orasima i jabukama

Kad zagrizete štrudlu, shvatite onu staru i dobru izreku da "klasika nikada ne izlazi iz mode"!

Sastojci za testo:

- 350 g brašna

- 200 g maslaca

- 2 žumanceta

- 1 kašičica šećera

- prstohvat soli

- sok i rendana kora od limuna

- 1 dl kisele pavlake

Za fil:

- 2 belanca

- 150-200 g šećera

- 1 kašika kakaa

- 250 g mlevenih oraha

- 2 seckane jabuke

- kašika ulja ili maslaca

Za premaz:

- 1 žumance

Priprema:

Zamesiti testo od navedenih sastojaka i ostaviti da odstoji 30 minuta na hadnom mestu. Propiržite seckane jabuke na malo ulja/maslaca i par kašika vode, dok ne omekšaju a voda ispari i neka se prohlade.

Za fil, umutiti čvrsto penu od belanaca, postepeno dodajući šećer i mutiti dalje dok se ne dobije sjajana i gusta masa. Umešati kakao i grubo mlevene orahe pa dodati jabukeđe. Testo istanjiti na debljinu od 2-3 mm pa podeliti na dva pravougaonika.

Premazati ih sa pripremljenim filom, zatim ih urolati da se dobiju dve štrudle. Staviti ih na pleh obložen papirom za pečenje, premazati žumancetom i peći u zagrejanoj rerni na 200°C  dok ne dobije zlatno žutu boju. Po želji gotove štrudle posuti šećerom u prahu.

(Telegraf.rs)