Pita od jabuka, oraha i cimeta

Ovu zamiljivu pitu servirajte uz kuvano vino ili čaj s rumom...

Sastojci za testo:

- 150 g brašna

- 1/2 praška za pecivo

- 50 g šećera

- 100 g maslaca

- 1 žumance

- malo soli

Fil:

- 100 g oraha

- 800 g jabuka

- 1 limun

- cimet

Preliv:

- 1 jaje

- 40 g šećera

- 1/8 l pavlake

- 1 belance

Priprema:

Zamesite testo i stavite ga na hladno jedan sat. Dok je testo u frižideru, pripremite jabuke. Očistite ih i narežite na kriške, pa ih prokuvajte u što manje vode. Testo razvijte pa ga stavite u manji pleh obložen papirom za pečenje. Pokrijte dno i stranice.

Jabuke ocedite dobro, pa pomešajte sa seckenim orasima, cimetom i sokom od limuna. Tom smesom prekrijte testo. Pecite 20 minuta na 200 stepeni. Za preliv izmešajte pavlaku s šećerom i žumancima, pa dodajte sneg od belanaca. Time prelijte kolač pa pecite još 20 minuta. Kolač dobro ohladite, narežite i poslužite.

(Telegraf.rs)