Starinski kolači - fantastična i aromatična "Čupava Kata"
Spremite jedan od onih neodoljivih kolača, koje smo jedva čekali da posluže na porodičnim okupljanjima!
Sastojci:
- 5 žumanaca
- 4 kašika šećera
- 250 g maslaca
- 14 kašika brašna
- nekoliko kašika tople vode
- 1 prašak za pecivo
Fil:
- 5 belanaca
- 7 kašika šećera
- 200 g mlevenih oraha
- 5 kašika džema od kajsije ili šljive
- kašika arome vanile
Izmutite maslac i šećer da postane penasto pa dodajte jedno po jedno žumance i nekoliko kašika vode. Izmešajte brašno s praškom za pecivo pa dodajte u testo. Zamesite na kraju malo i rukama da se formira glatka masa. Podelite testo u 2 lopte od kojih jedna treba da bude malčice veća. Onu manju stavite u frižider uvijenu u providnu foliju, dok vam ne zatreba.
Tu veću loptu razvijte oklagijom između dva papira za pečenje, pa sa donjim papirom prebacite u dublju tepsiju.
Za fil, izmešajte belanca i šečer da se dobije čvrst šlag, pa dodajte džem i vanilu. Orasi treba da budu između mevenih i seckanih - dodajte i njih. Na kraju, uzmite ohlađenu manju loptu i na krupno rende, izrendajte je preko fila.
Pecite na 200 stepeni dok ne testo ne porumeni a ohlađeno pre služenja pospite šećerom u prahu.
(Telegraf.rs)