Desert za večernju romantiku: beli rolat s jagodama
Nežni i kremasti rolat, koji divno ide uz šampanjac - jer se šampanjac i jagode super slažu!
Sastojci:
Biskvit:
- 8 belanaca
- 150 g šećera
- 6 kašika ulja
- 100 g brašna
- 1 puna kašika praška za pecivo
- 3 kašike šećera u prahu
Krem:
- 200 ml slatke pavlake
- 150 g kisele pavlake
- 50 g šećera u prahu
- 1 kesica želatina
- 150 g jagoda (ako su bile smrznute samo ih dobro ocedite)
- seckani orašasti plodovi za ukrašavanje
Priprema
Umutite slatku pavlaku u šlag, pa u to dodajte kiselu pavlaku. Dodajte i želatin rastopljen u malo vode (najbolje ga zagrejte u džezvi da se skroz otopi). Umešajte sve i ostavite da se hladi. Jagode iseckajte na komadiće.
Zagrejte rernu na 170 stepeni a pleh pravougaonog blika obložite papirom, pa spremite testo za biskvit. Za biskvit, mikserom umutite belanca i dodajte 2 kašike šećera, pa mutite dok se ne napravi čvrst sneg.
U drugoj posudi pomešajte prepostali šećer, ulje, brašno i prašak za pecivo. Sjedinite pa dodajte prvo 1/4 belanaca i umešajte, a zatim malo po malo dodajte i ostala belanca. Izlijte u pleh pa pecite 10-12 minuta, malo ohladite i izvrnite na krpu koja je posuta s pola šećera u prahu. Skinite papir za pečenje pa i tu stranu pospite šećerom u prahu i umotajte da se potpuno ohladi.
Od ohlađene kreme izdvojite 3 kašike za ukrašavanje rolata. Razmotajte koru i namažite kremom, pa po , celoj površini rasporedite jagode i savijte rolat. Ukrasite prepostalim kremom i ostavite da se dobro ohladi u frižideru. Pre služenja ukrasite seckanim orašastim plodovima po iboru.
(Telegraf.rs)