Sočna baklava s pistaćima i grizom
1
Verzija s pistaćima potiče iz Tunisa, mada odakle god da je - ona je fantastična!
Sastojci:
- 400 - 500 g tankih kora za baklavu
- ulje za premazivanje
- 4 jaja
- 8 kašika šećera
- 8 kašika griza
- 125 g maslaca
- 100 ml mleka
- 200 g mlevenih pistaća
- 3 šolje šećera
- 3 šolje vode
- sok limuna
Priprema:
Umutite jaja i šećerom, pa dodajte griz, maslac i mleko. Na kraju umešajte mlevene pistaće. Na nauljen pleh stavite prvu koru, premažite je uljem pa preko nje stavite drugu. I nju premažite uljem - pa stavite tanak sloj fila. Nastavite sa slaganjem dok se ne utroši sav materijal. Na kraju takođe premazati uljem.
Oštrim nožem isecite baklavu na kocke ili trouglove i pecite na 200 stepeni dok ne porumeni. Skuvajte sirup od šećera, vode i soka limuna. Vrući sirup sipajte na mlaku baklavu.
(Telegraf.rs)