Red velvet - "crveni somot" mafini
Ukusni mafini u romantičnoj boji - idealan desert za večeri u paru!
Sastojci za testo:
- 60 g putera
- 170 g šećera
- 1 jaje
- 2 i po kašike kakao praha
- crvena prehrambena boja
- 3 kašike ekstrakta vanile
- 120 ml kiselog mleka
- 150 g brašna
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice sode
- 2 kašike belog sirćeta
Sastojci za krem:
- 110 g putera
- 110 g krem sira
- 300 g šećera u prahu
- 1 kašika ekstrakta vanile
Priprema:
Zagrejte rernu na 170 stepeni. U kalup za mafine poređajte 12 papirnatih korpica.
Puter na umutite sa šećerom da postane penast pa dodajte jaje. Mutite sve vreme na najjačoj brzini da se jaje i puter dobro sjedine. U manjoj posudi pomešati kakao, boju i ekstrakt vanile tako da dobijete pastu. Pastu dodajte smesi jajeta i putera i mutite da se boja ravnomerno rastvori.
Smanjiti brzinu pa naizmenično dodavati: polovinu kiselog mleka, polovinu brašna, polovinu kiselog mleka i drugu polovinu brašna. Kada se smesa sjedinila dodati so, sodu i sirće.
Smesu vaditi kašikom za sladoled i ravnomerno rasporediti u sve kalupe. Peći 20 minuta. Kada su pečeni, ostaviti ih u kalupu 10 minuta pa tek onda vaditi i ohladiti.
Kremu spremite tako što ćete mutiti puter i krem sir, pa postepeno dodavati šećer u prahu. Na kraju začinite ekstraktom vanile, pa tom smesom ukrasite mafine.
(Telegraf.rs)