Čokoladna torta s aromom kafe
Savršen desert za sladokusce koji vole pune i intenzivne ukuse...
Sastojci:
- 65 g kakao praha
- 190 g brašna
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1/4 kašičice praška za pecivo
- 120 ml kafe
- 120 ml mleka
- 115 g putera
- 250 g šećera
- 2 velika jaja
- 280 g crne čokolade
- 120 ml pavlake za kuvanje
- još 170 g putera
Priprema:
Zagrejte rernu na 175°C i tepsiju od 22 ili 23 cm premažite puterom i stavite papir za pečenje. Izmešajte u posudi brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu i so. U drugoj posudi spojite kafu i mleko.
U činiju za mućenje stavite omekšali puter i šećer, pa dobro izmešajte mikserom i dodajte jaja. Ubacite pola suvih sastojaka, zatim kafu s mlekom, pa na kraju ostatak suvih sastojaka. Peku se dve kore od ove mase - oko 25-30 minuta svaka.
Za krem, iseckajte čokoladu i zajedno sa pavlakom stavite da se istopi na slaboj temperaturi ili pari. Ubacite puter i mešajte lagano dok se i on ne istopi. Krem ostavite da se hladi oko sat 30 minuta u frižideru, kako bi se lepo stegao.
Premažite kremom svaki biskvit, a zatim ukrasite tortu. Ostaviti da se potpuno ohladi pa servirajte - može i uz voće po izboru.
(Telegraf.rs)