Aromatične rolnice s cimetom
Verovali ili ne - danas je 4. oktobar, Dan rolnica sa cimetom u Švedskoj!
Sastojci za 20 rolnica:
- 150 g maslaca sobne temperature
- 450 ml mlakog mleka
- 15 g suvog kvasca
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice šećera
- 1/2 kašičice mlevenog karanfilića
- 800 g mekog belog brašna + još malo za rad
- 100 g maslaca sobne temperature
- 100 g šećera
- 2 kašičice cimeta
- jaje
Priprema:
Odvojiti 1 dl mlakog mleka, dodati šećer i kvasac, izmešati i ostaviti da se kvasac aktivira. Izmešati brašno, so i karanfilić, pa dodati maslac i ostatak mleka, a onda i mleko s kvascem. Umesiti testo pa ga doraditi na radnoj površini. Posudu za mešenje malo posuti brašnom, vratiti testo i posudu prekriti providnom folijom. Ostaviti na toplom mestu da se udvostruči.
Za fil dobro umutiti 100 g maslaca, dodati šećer i cimet. Veće papirne korpice složiti u pleh za mafine ili ne mora ako koristite silikonski kalup.
Nadošlo testo premesite pa rastanjite u tanji pravougaonik, pa čitavu površinu testa premažite filom umotajte rolat. Isecite rolat na 20 jednakih komada i složite ih u kalup za mafine (tj. papirne korpice). Rernu zagrejte na 180C.
Umutite jaje, premažite rolnice filom i stavite na toplo mesto da narastu. Neposredno pred pečenje pospite ih krupnim šećerom. Peći ih na 180C od 20-30 minuta, treba ravnomerno da porumene. Gotove rolnice izvaditi iz pleha i prohladiti.
(Telegraf.rs)