Domaći kikiriki puter
Zbog kvaliteta i cene, napravite ga sami - pa servirajte na hlebu uz bananu.
Sastojci:
- 300g kikirikija, nepečenog i neslanog
- prstohvat morske soli
- med
- cimet
Postupak:
Pecite kikiriki oko 15 minuta na 160°C u zagrejanoj rerni, dok blago ne požuti. Pustite da se na kratko prohladi.
Počnite da blendujete kikiriki u multipraktiku ili nekoj jačoj seckalici i dodajte prstohvat morske soli. Blendujte najjačom snagom koju aparat omogućava, sve dok se ne pretvori u pastu ili postane tečan. To će trajati od 5 do 15 minuta.
Kikiriki će proći kroz nekoliko faza dok ne postane gladak i maziv puter. Ukoliko nakon nekog vremena shvatite da se skoro ništa ne dešava osim što je kikiriki sitno samleven, to vjerovatno znači da aparat niej dovoljno jak, pa dodajte kašičicu nekog neutralnog ulja.
Prespite u čistu staklenu teglu - u frižideru se može održati oko nedelju dana.
(Telegraf.rs)