Sočna karamel pita sa jabukama i slatkom pavlakom
Kolač koji se stvarno topi u ustima!
Sastojci za 10 osoba:
Testo:
- 125 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 jaje
- 250 g brašna
- 1-2 kašike kisele pavlake
- malo praška za pecivo
Podloga od jabuka:
- 700 g sočnih jabuka
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- cimet, limunov sok
- mućena slatka pavlaka
Priprema:
Maslac umutite u penastu masu, zatim dodajte šećer, nastavite mutiti, pa dodajte jaje, pavlaku i na kraju brašno sa praškom za pecivo. Mešajte zatim ručno, dok ne dobijete gusto testo, koje se odvaja od posude. Testo formirajte u kuglu, umotajte u prozirnu foliju i ostavite na hladnom do upotrebe. Jabuke oljuštite, pa izrežite na tanke kriške. U pogodnu posudu gde će se pita peći, usuti šećer pa ga ravnomerno rasporediti po dnu, po njemu rasporediti kriške jabuka, pa posuti cimetom, vanilom i sokom od limuna.
Staviti na ugrejanu ploču, pa zagrevati dok se šećer ne istopi i karamelizuje. Sklonite sa vatre i malo prohladite. Testo razvući i sa njim pokriti jabuke, a krajeve malo stisnuti uz rub posude. Pitu staviti u zagrejanu rernu i peći na 180°C, oko 20-25 minuta. Kad je pečena izvaditi je i pokrijte kuhinjskom krpom, par minuta. Pitu prevrnuti na pogodan podmetač, tako da su jabuke gore, a testo kao podloga.
(Telegraf.rs)