Mirisna štrudla sa jabukama i suvim grožđem
Desert u kome se uživa u svako doba godine!
Sastojci:
Testo:
- 300 g mekog brašna
- 1 kašika šećera
- 50 g putera
- 1 jaje
- malo soli
- 2 kašike vode
Fil:
- 1 kg jabuka
- 50 g semenki
- 50 g suvog grožđa
- 70 g putera
- 70 g šećera
- 50 g sredine hleba
- cimet u prahu
- rum
- 1 limun
- prah šećer
- 4 žumanca
- 100 g šećera
- 2,5 dl mleka
- 1 kom štapić vanile
Priprema:
U činiji pomešajte brašno, šećer i so, pa u sredini napravite udubljenje i u njega ubacite jaje. Dodajte omekšali puter isečen na komadiće i malo vode. Promešajte sastojke viljuškom, a onda sve prevrnite na dasku. Snažno zamesite testo sve dok ne postane elastično i ujednačeno. Napravite kuglu, umotajte je u streč foliju, pokrijte toplom činijom koju ste držali kratko u zagrejanoj rerni. Neka stoji sa strane dok ne napravite fil.
Stavite suvo grožđe u mlaku vodu. Oljuštene jabuke isecite na tanke komadiće i pomešajte sa sokom i rendanom korom limuna. Dodajte šećer, semenke, proceđeno suvo grožđe, 1 kašiku cimeta i 2-3 kašike ruma, a onda promešajte i pokrijte. Usitnite u blenderu sredinu hleba, pa je onda propržite u teflonskom tiganju sa 50 g putera. Potom ponovo uzmite testo, stavite ga na sredinu široke krpe, poravnjajte rukama, a onda tanko razvucite oklagijom u veliki pravougaonik. Pospite testo proprženom sredinom hleba, ali vodite računa da ostavite prostor od 2-3 cm oko ivica. Velikom kašikom sipajte na testo fil, koji ste ocedili od tečnosti i vodite računa da sloj bude ravnomerne debljine.
Pomoću krpe urolajte testo i pričvrstite krajeve, stavite štrudlu na pleh obložen papirom za pečenje, koji ste namazali preostalim istopljenim puterom i pecite oko 40 minuta na 200 stepeni. Umutite žumanca sa šećerom i razredite sa mlekom koje ste već zagrejali sa rasečenim štapićem vanile i procedili. Kuvajte na pari i mešajte dok se krem ne zgusne tako da ostaje na varjači. Vodite računa da ne provri i da se ne formiraju grudvice. Štrudlu servirajte mlaku posutu prah šećerom.
(Telegraf.rs)