Atraktivne čokoladne praline sa bademima

Minijaturna poslastica bogatog ukusa...

Sastojci:

Za praline:

- 60 g oljuštenih badema

- 90 g šećera

- 60 g maslaca

- 250 g čokolade (70% kakao)

- 125 ml šlaga

- 1 rum šećer

Za glazuru:

- 45 g čokolade za kuvanje

- 45 g mlečne čokolade

Priprema:

Bademe narežite na rezanca i stavite ih u pleh na papir za pečenje, pa pecite 10 minuta u rerni na 180°C (dok ne dobiju lepu zlatnosmeđu boju). Na laganoj vatri zagrejte šećer i 60 ml vode i uz lagano mešanje kuvajte dok ne dobijete zlatnu boju. Umešajte bademe i kuvajte 2-3 minuta. Smesu izlijte na nauljeni papir za pečenje, lagano je raširite i pustite da se dobro ohladi. Bademe sameljite u mikseru, a u manjoj posudi otopite maslac.

Maknite s vatre, dodajte čokoladu, promešajte da se čokolada otopi i umešajte šlag. Smesu ohladite na sobnu temperaturu i dodajte joj rum-šećer. Od smese oblikujte 40-ak kuglica. U posudi na pari otopite posebno svaku čokoladu. Polovinu kuglica upotrebite za jednu, a drugu polovinu kuglica za drugu čokoladu. Svaku kuglicu umočite u čokoladu do polovine i odložite na papir za pečenje.

(Telegraf.rs)