Aromatični tart sa lešnicima i šljivama
Hrskavo i sočno - u istom kolaču...
Sastojci:
Za podlogu:
- 120 g lešnika ili badema
- 240 g brašna
- 150 g maslaca
- 1/2 šolje šećera običnog
- 1/3 šolje smeđeg šećera
- 1/2 kašičice cimeta
Šolja od 2,5 dl
Za fil:
- 500 g očišćenih šljiva
- 1 jaje
- 1 žumance
- 4-6 kašika šećera
- 1 kašika brašna
- 60 ml slatke pavlake
- 50 ml mleka
- 1/4 kašičice cimeta
- kašičica vanilin ekstrakta
Priprema:
Za podlogu sameljite bademe ili lešnike, dodajte ih u posudu zajedno sa brašnom, šećerom i cimetom, izmešajte da se sastojci spoje. U to dodajte hladan maslac isečen na listiće i mešajte dok ne dobijete mrvice. Podmažite kalup prečnika 24 cm, pa 1/3 mrvica ostavite za posipanje odozgo, a ostalo utisnite u kalup, napravite i rubove cca 3-4 cm visoke. Zagrejte rernu na 200°C i pecite podlogu 15-ak minuta, dok ne dobije malo boje na rubovima.
Dok se podloga peče operite i očistite šljive od koštica, isecite ih na četvrtine i ostavite na stranu. Sad lagano umutite jaje, žumance i šećer i u to dodajte mleko, slatku pavlaku, cimet, vanilin ekstrakt i kašiku brašna. Sve sjedinite da dobijete fini, glatki, tečni krem. Kada se podloga zapekla izvadite je iz rerne po dnu rasporedite šljive i zalijte sa kremom od vanile. Odozgo rasporedite preostalu trećinu mrvica i pecite na 18o°C, 40-45 min.
Pečenu pospite šećerom u prahu. Nemojte je odmah seći, najbolje je da se skroz ohladi i onda secite i poslužite.
(Telegraf.rs)