Divan kolač sa trešnjama i svežim sirom
Desert za pamćenje, idealan za letnje večeri...
Sastojci za 12 osoba:
Testo:
- 3 jaja
- prstohvat soli
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- limunova korica
- 150 g maslaca
- 150 g svežeg sira
- 1 dl jogurta
- 300 g glatkog brašna
- 1/2 vrećice praška za pecivo
Fil:
- 400 g trešanja
- 100 g svežeg sira
- 2 dl kisele pavlake
- 1 jaje
- 2 kašike skrobnog brašna
- 100 g šećera
Priprema:
Trešnje operite, osušite i izvadite im koštice, pa izrendajte koricu jednog limuna. Maslac izvadite iz frižidera na sobnu temperaturu da omekša. Nožem ga iskidajte na komadiće. Brašno pomešajte s praškom za pecivo. Umutite penasto cela jaja sa prstohvatom soli, šećerom i vanilin šećerom. Dodajte limunovu koricu i iskidani maslac, pa sve mikserom penasto umutite. Pomešajte svež sir i jogurt, te naizmenično s brašnom dodajte smesi. Smesa će biti prilično gusta. Ostavite je da odmori 15-tak minuta. Kalup prečnika 28 cm dobro namažite masnoćom, a rernu ugrejte na 200°C. Dve trećine smese ravnomerno rasporedite u kalup, pa pecite 15 minuta.
Za fil dobro umutite svež sir s pavlakom, jajetom, šećerom i skrobnim brašnom. Izvadite testo iz rerne i na njega rasporedite trešnje tako da ostavite slobodan rub. Prelijte smesom od sira i pavlake preko cele površine, pa malom kašičicom po rubu rasporedite ostatak testa poput jastučića. Sve stavite da se peče još 30 minuta na temperaturi 175-180°C. Pečeni kolač ohladite i pospite šećerom u prahu.
(Telegraf.rs)