Dansko pecivo sa marmeladom od kajsija i sa trešanjama
Sa ovim pecivom koje je i krckavo, i kremasto - nema greške!
Sastojci za 6 osoba:
Testo:
- 500 g brašna
- malo soli
- 30 g svežeg kvasca
- 60 g šećera
- 150 ml mlakog mleka
- 2 jaja
- 250 g maslaca
- 60 g brašna
Fil:
- 250 g belog marcipana
- 50 g kandiranih trešanja
- 20 g listića badema
- 15 g seckanih pistaća
- 1 umućeno jaje
- 150 g marmelade od kajsija
- malo vode
Priprema:
Prosejati brašno, pa dodati so, maslac i ostale sastojke i umesiti glatko testo. Ostaviti da se odmara oko 45 minuta. Izmešati maslac sa malo brašna, formirati u vidu cigle i ostaviti da se hladi. Testo još jednom dobro izmesiti i zarezati na nekoliko mesta. Zatim izrezane delove razvuci u vidu krsta, na sredinu stavi maslac, preklopiti ga razvučenim delovima i pritisnuti lagano. Testo razvući u vidu pravougaonika. Obe zadnje strane privucite prema sredini, pa još jednom razvijte. Postupak ponoviti još 2 puta. Testo ostaviti oko 30 minuta u frižideru. Zatim uraditi isti postupak još jednom.
Sada testo podeliti na tri jednaka dela. Od svakog dela testa praviti oblike po želji i filovati ih marcipanom. Pecivo ređati na pleh i pre pečenja ih premazati razmućenim jajetom. Peći ih na 190°C, oko 10-15 minuta.
Zagrejati marmeladu sa malo vode, procediti je i njome premazati gotove kolače.
(Telegraf.rs)