Knedle sa šljivama po receptu naših baka
Neodoljiv miris šljiva - sada kada je sezona!
Sastojci:
Za knedle:
- 1 kg oljuštenog krompira
- na vrh noža soli
- 150 g brašna
- 1 žumance
- malo ulja i maslaca
Punjenje:
- 20 kom zrelih šljiva
Za valjanje:
- 100-150 g kristal šećera
- 150 g prezli
- malo ulja
Priprema:
Krompir oljuštiti, isjeći na kriške, naliti ga hladnom vodom i staviti da se kuva. Skuvan krompir propasirati ručnom pasirkom i ostaviti da se malo prohladi. Za to vreme šljive očistiti od koštica. Prohladenoj masi dodati žumance i malo brašna. Uzimati deo po deo testa, oblikovati na dlanu pomoću brašna, staviti šljivu i umotati.
U veću šerpu staviti vodu da proključa na umerenu vatru. Knedle spuštati u vodu i kuvati ih još minut-dva nakon dizanja na površinu. U poseban širi tiganj na malo ulja propržiti prezle da porumene. Šupljom kašikom vaditi knedle i pažljivo spuštati na prezle. Drmusanjem tiganja uvaljati ih u prezle i posuti kristal šećerom.
(Telegraf.rs)