Knedle sa šljivama po receptu naših baka

Neodoljiv miris šljiva - sada kada je sezona!

Sastojci:

Za knedle:

- 1 kg oljuštenog krompira

- na vrh noža soli

- 150 g brašna

- 1 žumance

- malo ulja i maslaca

Punjenje:

- 20 kom zrelih šljiva

Za valjanje:

- 100-150 g kristal šećera

- 150 g prezli

- malo ulja

Priprema:

Krompir oljuštiti, isjeći na kriške, naliti ga hladnom vodom i staviti da se kuva. Skuvan krompir propasirati ručnom pasirkom i ostaviti da se malo prohladi. Za to vreme šljive očistiti od koštica. Prohladenoj masi dodati žumance i malo brašna. Uzimati deo po deo testa, oblikovati na dlanu pomoću brašna, staviti šljivu i umotati.

U veću šerpu staviti vodu da proključa na umerenu vatru. Knedle spuštati u vodu i kuvati ih još minut-dva nakon dizanja na površinu. U poseban širi  tiganj na malo ulja propržiti prezle da porumene. Šupljom kašikom vaditi knedle i pažljivo spuštati na prezle. Drmusanjem tiganja uvaljati ih u prezle i posuti kristal šećerom.

(Telegraf.rs)