Torta od čokolade i borovnica

Prava kombinacija kremastih i voćnih ukusa!

Sastojci:

Za testo:

- 150 g maslaca

- 8 jaja

- 150 g šećera

- 120 g oštrog brašna

- 1 vanilin šećer

- 200 g čokolade za kuvanje

Za fil:

- 270 g džema od borovnica

Za glazuru:

- 200 g čokolade za kuvanje

- 40 g maslaca

- 2 kašike likera od mentola

Priprema:

Odvojte belanca od žumanaca, pa od belanaca umutite čvrst sneg i postupno umešajte šećer i vanilin šećer. Maslac penasto izmešajte, dodajte žumanca, otopljenu čokoladu i sve dobro izradite. Naizmenično dodajte čvrst sneg od belanaca i brašno te lagano izmešajte. Izlijte u namazan kalup za torte prečnika 26 cm, obložen masnim papirom, i pecite u rerni zagrejanoj na 180°,C 60 minuta.

Koru ohladite, maknite masni papir, pa kolač prerežite napola. Koru premažite polovinom džema, na džem stavite drugi deo kore i premažite džemom po površini. Maslac otopite, skinite s vatre, umešajte čokoladu izlomljenu na kockice, liker od mentola i mešajte dok ne dobijete glatku glazuru. Mešajući, malo ohladite čokoladnu glazuru i prelijte površinu torte.

Odrezanu krišku torte, možete da  poslužite i sa dobro rashlađenim šlagom.

(Telegraf.rs)