Jednostavne i brze krofne
Neka slatka peciva nikada ne izlaze iz mode...
Sastojci za 4 osobe:
Testo:
- 500 g brašna
- 60 g šećera
- 90 g maslaca
- 5 žumanaca
- 3 dl mleka
- 2 male kašike kvasca
Za prženje:
- 500 ml ulja
Priprema:
Prosejati brašno u posudu pa u sredini napraviti udubljenje. U njega dodati šećer, žumanca, omekšali maslac, kvasac i mleko. Pomoću varjače umesiti glatko testo, pa ostaviti na toplom mestu dok ne udvostruči veličinu. Kada nadođe premestiti ga na platnenu salvetu, izraditi, pa pomoću oklagije razviti na debljinu 2 cm. Okruglom modlom iseci krofne.
U odgovarajuću posudu zagrejati ulje pa u njega staviti krofne okrenute gornjom stranom na dole u šerpi. Poklopiti šerpu, kada odozdo porumene, pa okrenuti i peći dok ne porumene i sa druge strane. Kada se malo prohlade uvaljajte u šećer u prahu i poslužite.
(Telegraf.rs)