Jednostavne i brze krofne

Neka slatka peciva nikada ne izlaze iz mode...

Sastojci za 4 osobe:

Testo:

- 500 g brašna

- 60 g šećera

- 90 g maslaca

- 5 žumanaca

- 3 dl mleka

- 2 male kašike kvasca

Za prženje:

- 500 ml ulja

Priprema:

Prosejati brašno u posudu pa u sredini napraviti udubljenje. U njega dodati šećer, žumanca, omekšali maslac, kvasac i mleko. Pomoću varjače umesiti glatko testo, pa ostaviti na toplom mestu dok ne udvostruči veličinu. Kada nadođe premestiti ga na platnenu salvetu, izraditi, pa pomoću oklagije razviti na debljinu 2 cm. Okruglom modlom iseci krofne.

U odgovarajuću posudu zagrejati ulje pa u njega staviti krofne okrenute gornjom stranom na dole u šerpi. Poklopiti šerpu, kada odozdo porumene, pa okrenuti i peći dok ne porumene i sa druge strane. Kada se malo prohlade uvaljajte u šećer u prahu i poslužite.

(Telegraf.rs)