Baklava s mlevenim orasima

Za prave sladokusce, klasika je uvek u modi!

Sastojci:

Mera: 1 čaša =150 ml

- 500 g kora za baklavu

Fil:

- 3 jaja

- 1 čaša jogurta

- pola čaše ulja

- 1 čaša šećera

- 1 čaša griza

- 3 čaše mlevenih oraha

- 1 vanilin šećer

- 1 prašak za pecivo

Preliv:

- 800 g šećera

- 800 ml vode

- sok od pola limuna

- 150 g maslaca za premazivanje

Priprema:

Za fil pomešati sve sastojke i kuvati na laganoj vatri. U posudu staviti sve sastojke i dobro izmešati u finu smesu. Jufku po dužini iseći na trakice i onda filovati, s tim što premažete malo sa otopljenim maslacem da vam se fino zalepe krajevi. Ne morate je baš previše filovati, jer će vam fil izaći prilikom pečenja. Tepsiju namastiti i poređati baklavu, premazati je sa otopljenim maslacem, pa peći na 200°C oko pola sata, a zna se da je pečena kad dobije zlatnu boju.

Posle pečenja malo je prohladiti i zaliti vrućim prelivom, od šećera, vode i limunovog soka. Sačekati da baklava upije preliv pa poslužiti. Možete praviti različite forme, po vašoj želji, kao što su trouglovi ili rombovi, a možete jednostavno iseći na kockice.

(Telegraf.rs)