Karamel krem s mlekom i jajima

Neverovatna poslastica koju ćete stvarno zavoleti!

Sastojci za 6 osoba:

Za krem:

- 1 l punomasnog mleka

- 100 g šećera

- 6 jaja

- 2 žumanca

- 3 limete

- 1 šipka vanile

- 1 mali komad šipke cimeta

Za karamel:

- 120 g šećera

- 3 kašike vode

Priprema:

Zagrejati rernu na 180°C. U veću šerpu staviti mleko, dodati komad cimeta i koru od limete oljuštenu ljuštilicom. Preseci šipku vanile na pola, oljušti semenke te dodaj u mleko, pa ga stavi na vatru i kuvaj petnaestak minuta da se ukusi sjedine. Skloniti sa vatre i ostaviti da se malo prohladi. U malu šerpu sipati šećer i vodu i kuvati na srednje jakoj vatri, bez mešanja, oko 10 minuta dok se ne karamelizuje, odnosno dok ne dobije žuto-braon boju, ali paziti da ne pregori. Sipati karamelizovani šećer u okruglu vatrostalnu posudu (prečnika 20-22 cm) da prekrije dno i malo sa strane i ostaviti da se malo stegne.

U posebnoj posudi razbiti jaja i žumanca i dodati 100 g šećera pa umutiti lagano žicom, ali paziti da se ne zapene već da se samo sve sjedini. U jaja sipati malo po malo mlakog mleka kroz cedaljku i mešati lagano, i tako sve dok se ne utroši svo mleko. Paziti da se prilikom mešanja ne zapeni masa. Preko karamela sipati pripremljenu smesu mleka i jaja i sud staviti u drugu posudu koja je do pola napunjena vrućom vodom.

Peći u zagrejanoj rerni 50-60 minuta. Kad je krem pečen korica mu je čvrsta, a unutrašnjost podrhtava. Krem ostaviti u posudi da se ohladi, a potom staviti u frižider da se potpuno ohladi. Najbolje je da ostane preko noći u frižideru. Vaditi ga pažljivo iz posude i to tako što prvo nožem okružite kolač, zatim stavite tacnu za serviranje odozgo i naglo preokrenete posudu. Možete ga služiti uz malo šlaga sa malinom, ali i sam karamel krem je dovoljan, pa uživajte u prefinjenom ukusu vanile i limete.

(Telegraf.rs)