Sveže jagode ukrašene čokoladom
Jagode i čokolada: klasika sa malim izmenama!
Sastojci:
- 500 g jagoda
- 100 g čokolade za kuvanje
- 100 g bele čokolade
- par kapi ulja ili malo maslaca
Po želji:
- kokos, čokoladne mrvice, mleveni orasi, lešnici, pistaći...
Priprema:
Jagode oprati zajedno s peteljkama pod mlazom hladne vode i dobro osušiti papirnatim ubrusom. U dve odvojene posude u vodenom kupatilu otopiti tamnu i belu čokoladu sa par kapi ulja ili mrvicom maslaca. Otopljenu čokoladu skloniti sa vodenog kupatila i malo prohladiti, ali da bude tekuća, ne sme se zgusnuti. Jagode uhvatiti za listiće i uroniti do pola u čokoladu, pola jagoda u tamnu, pola u belu. Ocediti ih iznad čokolade, pa slagati na papir za pečenje lepo poređane jedna blizu druge. U jednom nizu složiti jagode umočene u tamnu čokoladu, a u drugom one sa belom čokoladom. Ostaviti da se čokolada stegne.
Ako se oblažu orasima, lešnicima, kokosom i slično, onda jagode umakati u čokoladu nabodene s gornje strane na čačkalicu, ocediti i uvaljati u željeni sastojak. Čačkalice zabosti u stiropor dok se čokolada ne stegne. Ostatak čokolade staviti svaku posebno u najlon kesicu. Napraviti mali otvor makazama ili čačkalicom, pa ukrasiti jagode, one umočene u tamnu čokoladu belom, a umočene u belu tamnom čokoladom.
(Telegraf.rs)