Hrskave i mirisne princes krofne
Ovo je jedna od najpopularnijih poslastica - koju svakako treba spremati što češće!
Sastojci:
Za krofne:
- pola litra vode
- 120 g masti
- 1 supena kašika šećera
- kašičica soli
- 320 g oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 4+4 cela jaja
Za fil:
- 1 litar mleka
- 13 jaja
- 13 kašika šećera
- 10 kašika oštrog brašna
- 1 vanilin puding
- 1-2 šlaga
Priprema:
Pola litra vode, mast, šećer i so u jednoj šerpi pripremiti, a u drugoj plastičnoj posudi brašno sa praškom za pecivo. Staviti da proključa masa u šerpi, pa smanjiti vatru na minimum, dodavati brašno i mešati mikserom brzo. Kad se pomeša skinuti sa vatre i dalje još malo mešati. Dodati 4 jaja mutiti pa dodati još 4 i dobro sjediniti. Kad je gotovo kašikom pravite oblik princes krofni. Peći na 225 stepeni dok ne porumeni, ne otvarajući rernu.
Fil:
Staviti litar mleka da se ugreje, a dotle razdvojiti 13 jaja na žumanca i belanca. Žumanca mutiti sa šećerom zatim dodati malo mleka, jedan puding i 10 kašika oštrog brašna. Sipati u mleko i mešati ručno, a kad se zgušnjava sve brže mešati da ne bude grumuljičavo. Kad se zgusnulo, umutiti brzo belanca, dodati masi i mešati polagano, pa ostaviti fil da se ohladi. Dok se fil hladi krofne raseći, izvaditi sredinu, ako je potrebno.
Kad je fil hladan staviti u kesu za ukrašavnje i napuniti krofnice. Može se i posuti šećerom u prahu.
(Telegraf.rs)