Slatko-kisela pita s višnjama na poseban način

Poželećete još jedno parče (a možda i još jedno nakon njega)!

Sastojci:

Za testo:

- 2 šolje brašna

- ½ kašičice praška za pecivo

- 1 kašičica soli

- 1/2 šolje šećera

- 100 g maslaca

- 2 jaja

Za fil:

- 900 g višanja (svježih ili iz kompota)

- 3/4 šolje šećera

- 1/2 kašičice ekstrakta badema

- 2 kašika gustina

- 2 kašika vode

- 2 kašike maslaca

- 2 kašičice cherry brandy

Priprema:

Testo:

Prosejte brašno i sa prašakom za pecivo stavite sve sastojke u posudu, osim jaja. Rukom sve izmešajte da dobijete zrnastu smesu. Posebno razmutite jaja i dodajte ostalim sastojcima. Sve skupa izmešajte u glatko testo, pa zamotajte u prozirnu foliju i ostavite na pola sata u frizider.

Fil:

Polovinu višanja i sav šećer sipajte u posudu za kuvanje i stavite na laganu vatru. Polako mešajte dok se šećer ne otopi. Umešajte ekstrakt od badema i cherry brandy. U posebnoj posudi izmešajte gustin i vodu ili ako koristite višnje iz kompota, izmešajte gustin sa njihovim sokom. Maknite višnje sa vatre pa umešajte smesu gustina i potom vratite sve na vatru.

Mešajte dok se ne zgusne pa potom ostavite da se malo ohladi i dodajte ostale višnje. Podelite tiesto na dva dela. Namažite kalup za pitu sa maslacem, pa na dno stavite prvi deo testa koji ste razvili na tanko. Prstima prođite po rubovima da skinete ostatak tijesta. U kalup sipajte fil.

Ostatak testa možete izrezati na trakice pa ih unakrsno ređati po vrhu ili ga razvijte kao i prvi deo testa u stavite na vrh. Prekrijte pitu sa folijom pa pecite na 200°C pola sata. Nakon toga skinite foliju pa pecite još 15-ak minuta ili dok testo ne dobije lepu zlatnu boju. Poslužite sa malo šlaga ili sa sladoledom od vanile.

(Telegraf.rs)