Kolač od pomorandže i bundeve sa lešnicima
Mami ukusom i izgledom!
Sastojci:
- 120 g mlevenih lešnika ( oraha, badema)
- 4 kašike oštrog brašna
- 2 kašike mekog brašna
- 1,5 kesica praška za pecivo
- 2 kesice vanillin šecera
- 1 kora i sok pomorandže
- 1 dl mleka
- 1 dl ulja
- 4 jajeta
- 12 kašika šećera
- 150 g rendane bundeve ( kratko kuvane )
Začini:
- morsko orašce, klinčići, cimet, biber, cili papričica
Glazura:
- 150 g prah šećera
- 1 pomorandža ( sok )
Priprema:
Pomešajte sve suve sastojke: -prosejano brašno, šećer, prašak za pecivo, vanillin šećer, lešnike, začine i koru pomorandže. Balans začina odredite sami, ali biber i čili moraju biti tek u tragovima. Potom dodati mleko, ulje sok i žumanca. Rendanu bundevu kratko prokuvajte i dobro ocedite, možete je i blago ispasirati. Belanca umutite u sneg i kad ste izmešali i sjedinili sve kako treba, pažljivo umešajte i žumanca.
Veći "đuveć" obložite pek papirom i uspite masu te stavite u već zagrejanu rernu pa pecite na 200°C oko dvadesetak minuta. Umutite pomorandžin sok i šećer u prahu i premažite topao, ali ne vreo kolac. Umesto ove glazure možete koristiti tanak premaz pekmeza od pomorandži ili jabuka, kajsija, te posuti mlevenim i seckanim koštunjavim voćem.
(Telegraf.rs)