Profiterole s aromom vanile i čokolade
Slatiš primamljivog izgleda...
Sastojci:
Za testo:
- 80 g maslaca
- 180 g brašna
- malo soli
- 4 jaja
- 250 ml vode
Krem:
- 1 puding od vanile
- 50 g šećera
- 250 ml mleka
- 200 ml tečni šlaga (slatka pavlaka za šlag)
Priprema:
Prvo kuvamo krem. Mleko i šećer kuvamo, a posebno odvojimo malo mleka i pomešamo sa pudingom. Kada mleko proključa dodati puding i mešati dok se ne zgusne. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Tečni šlag umutiti mikserom. Zatim tako umućen sastaviti sa hladnim pudingom. Sve dobro izmešati.
Staviti vodu, so i maslac da proključa. Kada proključa dodati brašno i kuvati dok se ne stvrdne. Kada se smesa malo ohladi dodati jaja i pomešati. Dobijenu smesu staviti u kuhinjski špric i na papir za pečenje istiskivati loptice veličine većeg oraha.
Pecite u rerni oko 20 minuta na 180° C. Kada se ispeku ostaviti ih da se ohlade. Hladne loptice puniti kremom, koji ste predhodno napunili u kuhinjski špric. Gotove profiterole možete preliti topljenom čokoladom ili posuti šećerom.
(Telegraf.rs)