Zdravija domaća "krem bananica"

Omiljen mini-desert ne mora da bude nezdrav!

Recept za krem bananicu je: „Ukuvajte gusti šerbet i dodajte mu ekstrakt banane i želatin. Kad se stegne u kalupu preliva se čokoladom“. U suštini nema vanzemaljskih stvari unutra, ali je krem bananica čist šećer sa malo kakaa. Prilično nezdravo!

Za priprema zdravije domaće bananice je kao i kod originalnog šerbet-recepta, veoma laka:

- 1 mala šoljica mleka (ili vode)

- 1 želatin (još bolje ako imate agar – a razlike između želatina i agara pročitajte ovde)

- 1 banana

- kvalitetna čokolada za kuvanje

Želatin se rastopi u mleku na ringli i doda u blender sa bananom. Izblendovana masa se doda u silikonski kalup za keks ili za veće praline. Sve se dobro ohladi. Kad je hladno, rastopi se čokolada (ne sme da bude vruća) pa se jedna strana „bananice“ uvalja u čokoladu. Ohladi se a onda se uradi to i sa donjom stranom.

Ovakva "lažna bananica" ima sve elemente koji klinci traže: slatko je i više nego dovoljno, čokolada lepo krcka, unutra je želirano i kremasto – ali nije više šećer ukuvan u vodi.

Recept i fotografija: blog Vitki Gurman

(Telegraf.rs)