Zdravija domaća "krem bananica"
Omiljen mini-desert ne mora da bude nezdrav!
Recept za krem bananicu je: „Ukuvajte gusti šerbet i dodajte mu ekstrakt banane i želatin. Kad se stegne u kalupu preliva se čokoladom“. U suštini nema vanzemaljskih stvari unutra, ali je krem bananica čist šećer sa malo kakaa. Prilično nezdravo!
Za priprema zdravije domaće bananice je kao i kod originalnog šerbet-recepta, veoma laka:
- 1 mala šoljica mleka (ili vode)
- 1 želatin (još bolje ako imate agar – a razlike između želatina i agara pročitajte ovde)
- 1 banana
- kvalitetna čokolada za kuvanje
Želatin se rastopi u mleku na ringli i doda u blender sa bananom. Izblendovana masa se doda u silikonski kalup za keks ili za veće praline. Sve se dobro ohladi. Kad je hladno, rastopi se čokolada (ne sme da bude vruća) pa se jedna strana „bananice“ uvalja u čokoladu. Ohladi se a onda se uradi to i sa donjom stranom.
Ovakva "lažna bananica" ima sve elemente koji klinci traže: slatko je i više nego dovoljno, čokolada lepo krcka, unutra je želirano i kremasto – ali nije više šećer ukuvan u vodi.
Recept i fotografija: blog Vitki Gurman
(Telegraf.rs)