Kremšnite po uzoru na Bledske

Prelepa poslastica, sa ukusom ruma i kremom od slatke pavlake

Sastojci:

- kupljeno testo za krempitu

Za krem:

- 1 l mleka

- 1/2 vanilin štapića

- 280 g šećera

- 7 jaja

- 180 g oštrog brašna

- kašičica ruma

Za vanilin krem

- 0,3 dl slatke pavlake

- 1 kašičica šećera

- 1 vanilin šećer

Priprema:

Kupljeno testo razvijemo u tanku koru. Stavimo ga na pleh koji smo pokvasili hladnom vodom. Više puta ga probodemo čačkalicom. Testo pečemo na 200-250°C. Pečeno testo prerežemo na dva dela. U posudi zagrejemo 9 dl mleka, vanilin štapić i 1/4 šećera.

Žumanca i drugu četvrtinu šećera penasto umešamo. Dodamo prosejano brašno i 1 dl hladnog mleka, pa dobro promešamo. Dok mešamo, dolijemo vrelo mleko iz kojeg smo odstranili šipku vanile. Krem stavimo na šporet i mešamo da provri i da se zgusti. Zatim ga sklonimo sa šporeta, dodamo rum i tvrd sneg u koji smo dodali ostatak šećera. Krem brzo izmešamo.

Na jednu polovinu testa nanesemo kuvan, još vruć krem. Razmažemo na 3 - 4 cm debeo sloj i ostavimo da se ohladi. Možemo dodati i sloj vanilin krema. Slatku pavlaku mutimo sa šećerom i vanilin šećerom i nanesemo na ohlađeni krem. Prekrijemo drugim slojem pečenog testa. Ukrasimo šećerom u prahu i režemo na kocke.

(Telegraf.rs)