Mini krofnice sa aromom limuna

Da li više volite velike krofne posute prah šećerom - ili male krofnice s ušpinovanim šećerom? Javite nam nakon ovog recepta!

Sastojci:

- čaša vode

- 50 g putera

- so

- 100 g brašna

- 2 jajeta

- 1 žumance

- 150 g šećera

- ulje

Za preliv:

- 250 g šećera

- sok od dva limuna

- čašica jakog likera po izboru

Priprema:

Vodu sa puterom i malo soli pustiti da vri, pa kada provri odjednom izručiti u nju brašno i snažno mešati drvenom varjačom dok se ne napravi lopta. Tada smešu skinite sa vatre i dodajte jedno po jedno jaje, zatim žumance i na kraju šećer. Mesiti testo sve dok se na površini ne pojave mehurići. U šerpi zagrejte dosta ulja i kašičicom vadite testo pa pržite male loptice. Pržene loptice stavljati na upijajuću hartiju da se ocede od viška ulja. Posle toga ih stavite na veliki tanjir.

Kuvajte šećer u vodi da ogrezne, sok od limuna i liker dok ne potamni i ne zgusne se tako da u teškim kapima pada sa varjače. Ovim sirupom prelijte loptice. Pre služenja držite ih nekoliko sati u frižideru.

(Telegraf.rs)