Mini krofnice sa aromom limuna
Da li više volite velike krofne posute prah šećerom - ili male krofnice s ušpinovanim šećerom? Javite nam nakon ovog recepta!
Sastojci:
- čaša vode
- 50 g putera
- so
- 100 g brašna
- 2 jajeta
- 1 žumance
- 150 g šećera
- ulje
Za preliv:
- 250 g šećera
- sok od dva limuna
- čašica jakog likera po izboru
Priprema:
Vodu sa puterom i malo soli pustiti da vri, pa kada provri odjednom izručiti u nju brašno i snažno mešati drvenom varjačom dok se ne napravi lopta. Tada smešu skinite sa vatre i dodajte jedno po jedno jaje, zatim žumance i na kraju šećer. Mesiti testo sve dok se na površini ne pojave mehurići. U šerpi zagrejte dosta ulja i kašičicom vadite testo pa pržite male loptice. Pržene loptice stavljati na upijajuću hartiju da se ocede od viška ulja. Posle toga ih stavite na veliki tanjir.
Kuvajte šećer u vodi da ogrezne, sok od limuna i liker dok ne potamni i ne zgusne se tako da u teškim kapima pada sa varjače. Ovim sirupom prelijte loptice. Pre služenja držite ih nekoliko sati u frižideru.
(Telegraf.rs)