POSNO! Grčka baklava – poslastica koja osvaja
Odaćemo vam tajnu: nećete pogrešiti ako u fil dodate seckane urme, smokve ili suvo grožđe!
Sastojci:
- 1 kg kora za baklavu
- 2,5 kg šećera
- 2,5 l vode
- 200 g mlevenih oraha
- 10 kašika šećera
- 1/2 čaše vode
- 4 kašike griza
- 1 kašika kakao praha
- 1 limun
- ulje
Priprema:
Za fil u šerpu sipati 2,5 l vode i dodati 2,5 kg šećera, pa kuvati 10 minuta. Skloniti sa vatre i dodati griz stalno mešajući, ujedno umešati kakao i mlevene orahe. Skuvati posebno šerbet od 10 kašika šećera i 1/2 čaše vode. Ubaciti limun sečen na kolutove i ostaviti da se prohladi.Uzimati koru po koru za baklavu, svaku posebno nauljiti i preklopiti napola pa ponovo preklopiti i nauljiti i staviti fil od mlevenih oraha. Zatim koru saviti u obliku trougla. Staviti u tepsiju i poprskati svaki trougao uljem. Peći oko 35 minuta na 200°C. Preliti baklavu prohlađenim šerbetom, pa dekorisati limunom iz šerbeta.
(Telegraf.rs)