POSNO! Grčka baklava – poslastica koja osvaja

Odaćemo vam tajnu: nećete pogrešiti ako u fil dodate seckane urme, smokve ili suvo grožđe!

Sastojci:

- 1 kg kora za baklavu

- 2,5 kg šećera

- 2,5 l vode

- 200 g mlevenih oraha

- 10 kašika šećera

- 1/2 čaše vode

- 4 kašike griza

- 1 kašika kakao praha

- 1 limun

- ulje

Priprema:

Za fil u šerpu sipati 2,5 l vode i dodati 2,5 kg šećera, pa kuvati 10 minuta. Skloniti sa vatre i dodati griz stalno mešajući, ujedno umešati kakao i mlevene orahe. Skuvati posebno šerbet od 10 kašika šećera i 1/2 čaše vode. Ubaciti limun sečen na kolutove i ostaviti da se prohladi.Uzimati koru po koru za baklavu, svaku posebno nauljiti i preklopiti napola pa ponovo preklopiti i nauljiti i staviti fil od mlevenih oraha. Zatim koru saviti u obliku trougla. Staviti u tepsiju i poprskati svaki trougao uljem. Peći oko 35 minuta na 200°C. Preliti baklavu prohlađenim šerbetom, pa dekorisati limunom iz šerbeta.

(Telegraf.rs)