Čupava kata sa džemom od šljiva

Domaće, jednostavno, brzo, ukusno.  

Sastojci:

Testo:

- 5 žumanaca

- 4 kašika šećera

- 250 g maslaca

- 14 kašika glatkog brašna

- 3-5 kašika tople vode

- 1 prašak za pecivo

Fil:

- 5 belanaca

- 7 kašika šećera

- 200 g mlevenih oraha

- 5 kašika džema od šljiva

- 3 vanilin šećera

Testo:

Mutiti maslac i sećer dok ne postane penasto, pa dodati jedno po jedno žumance  i nekoliko 3 – 5 kašika tople vode. Postupno dodavati brašno sa praškom za pecivo. Mutiti dok možete, a kasnije rukom mesiti. Jako je teško odrediti količinu brašna kada je recept na kašike, pa će nekom možda trebati malo više brašna, a nekom malo manje. Osetićete  pod rukom kada je testo spremno za valjanje. Podeliti testo u 2 loptice, jedna neka bude malo veća i nju ćete razvaljati izmedju 2 papira za pečenje.

Fil:

Mutiti 5 belanaca sa 7 kašika šećera dok ne dobijete čvrstu smesu, postupno dodajte džem (od šljiva na primer), te orahe i vanilin šećer. Rasporedite po mrvljenom testu.Sad na velikom rendetu, na fil narendajte ostatak testa, tj. drugu lopticu. Pecite na 200°C 15 minuta. Ohlađeno pospite šećerom u prahu!

(Telegraf.rs)