Čupava kata sa džemom od šljiva
Domaće, jednostavno, brzo, ukusno.
Sastojci:
Testo:
- 5 žumanaca
- 4 kašika šećera
- 250 g maslaca
- 14 kašika glatkog brašna
- 3-5 kašika tople vode
- 1 prašak za pecivo
Fil:
- 5 belanaca
- 7 kašika šećera
- 200 g mlevenih oraha
- 5 kašika džema od šljiva
- 3 vanilin šećera
Testo:
Mutiti maslac i sećer dok ne postane penasto, pa dodati jedno po jedno žumance i nekoliko 3 – 5 kašika tople vode. Postupno dodavati brašno sa praškom za pecivo. Mutiti dok možete, a kasnije rukom mesiti. Jako je teško odrediti količinu brašna kada je recept na kašike, pa će nekom možda trebati malo više brašna, a nekom malo manje. Osetićete pod rukom kada je testo spremno za valjanje. Podeliti testo u 2 loptice, jedna neka bude malo veća i nju ćete razvaljati izmedju 2 papira za pečenje.
Fil:
Mutiti 5 belanaca sa 7 kašika šećera dok ne dobijete čvrstu smesu, postupno dodajte džem (od šljiva na primer), te orahe i vanilin šećer. Rasporedite po mrvljenom testu.Sad na velikom rendetu, na fil narendajte ostatak testa, tj. drugu lopticu. Pecite na 200°C 15 minuta. Ohlađeno pospite šećerom u prahu!
(Telegraf.rs)