Posni namaz koji svi vole: kikiriki puter
Kikiriki je mahunarka puna biljnih proteina i ima pun i bogat ukus. Ne čudi što je kikiriki puter jedan od omiljenih namaza...
Sastojci za jednu teglicu:
- 300g kikirikija - nepečeni
- prstohvat morske soli
Postupak:
Pecite kikiriki oko 15 minuta na 160°C u zagrejanoj rerni - tek da blago zamiriše i malo požuti. Neka se prohladi pa ga ubacite u krpu i protrljajte da se skinu kožice.
Ubacite ga u seckalicu i dodajte prstohvat morske soli, pa blendujte na najjačoj brzini dok se ne pretvori u pastu, a zatim postane tečan. U zavisnosti od jačine uređaja to može trajati od 5 do 15 minuta. Ako je seckalica preslaba, dodajte kašičicu ulja po izboru da "pokrenete proces". Prespite u čistu staklenu teglu. U frižideru može da stoji oko nedelju dana
Ako želite možete ga zasladti medom, a najlepši je kada se posluži na domaćem hlebu uz komadiće banane.
Foto-ilustracija: pixabay.com
(Telegraf.com)