Desert sa stilom: švarcvald torta
Ima puno recepata za ovu tortu, koja je fenomenalna i isplati se trud oko pripreme...
Testo 1 (prhko):
– 200 g brašna
– 1 kašika kakaoa
– 1 kašičica praška za pecivo
– 50 g šećera
– 1 kesica vanilin šećera
– 100 g putera
– 4-5 kašika vode
Testo 2 (biskvit):
– 8 jaja
– 180 g šećera
– 1 kesica vanilin šećera
– ½ kašičice cimeta
– malo arome badema
– 200 g brašna
– 25 g kakaoa
– 1 kesica praška za pecivo
Krem i ukrašavanje:
– 600 g višanja (odvojite malo za ukrašavanje, a ostalo procediti i sačuvati sok)
– 5 kašika gustina
– 3 kašike šećera
– 6 kašika višnjevače
– 1 l slatke pavlake
– 50 g crne čokolade
– kalup za tortu prečnika 28 cm obložen papirom za pečenje
Zagrejte rernu na 160°C. Izmešajte za prhko testo (1) brašno, kakao iprašak za pecivo, pa dodajte šećer i vanilin šećer - a onda i puter sečen n akocke, pa testo umesite rukama tek da se sastojsci izmešaju. Umotajte u providnu foliju pa neka odstoji 30 minuta na hladnom. Pecite u kalupu, prvo 15 minuta na 160°C, pa još 10 minuta na 170°C.
Za drugo testo (biskvit) umutite belanca - a u žumanca dodajte šećer i vanilin šećer i dobro umutite, dodajte cimet i aromu badema. Spojite žicom belanca i žumanca, a onda i brašno, prašak za pecivo i kakao. Pecite na 170°C oko 30 minuta i neka se prohladi. Isecite ga na tri sloja, pa ove tri kore i prvu od prhkog testa poprskajte višenjevačom.
Ovo voće i povrće NIKADA ne treba da ljuštite! Saznajte zašto
Spermu jačaju šargarepa, bundeva i pomorandža
U sok od višanja dodati vodu da bude 350 ml tečnosti, pa staviti da provri. Umutiti gustin, šećer i višnjevaču s malo vode. Spojite ove dve mase, pa dodajte i višnje. Fil razmažite po 3 kore i ostavite da se hladi (jednu koru ne mažite, ona ide na kraju).
Pavlaku umutite u šlag, pa premažite pvo koru od prhkog testa, zatim i ostale dve biskvitne na kojima je fil od višnje. Koru koja nema fil premazati samo pavlakom, i ukrasite pavlakom i sa strane - pa tortu ukrasiti višnjama i rendanom čokoladom.
Foto: Pixabay.com
(Telegraf.rs)