Tradicionalni ukusi: fini kuglof sa suvim grožđem

Jedinstveni kolač nemačkog porekla, nekada nezaobilazni deo trpeze - a danas uglavnom poslužen kao desert.

Za testo:

1 kesica suvog kvasca

1 kašičica šećera

200 ml mlake slatke pavlake

500 g pšeničnog brašna

150 g šećera

1 kesica vanilin šećera

sok 1/2 limun

prstovat soli

4 jaja

200 g omekšalog maslaca

150 g suvog grožđa

100 g neoljuštenog i iseckanog badema

Za posipanje: 20 gr šećera u prahu

Pomešajte suvi kvasac sa 1 kašičicom šećera i 200 ml mlake slatke pavlake i ostavite da odstoji 15 minuta na sobnoj temperaturi. Brašno prosejte u posudu za mešenje i napravite udubljenje na sredini. Dodajte šećer, vanilin šećer, aromu, so, jaja, i otopljeni i ohlađeni maslac. Umesite sve sastojke mikserom prvo najmanjom, a potom najvećom brzinom oko 5 minuta, tako da dobijete glatko testo. Dodajte suvo grožđe i seckani badem, promešajte, pokrijte i ostavite da odstoji na toplom mestu dok se vidno ne uveća. Potom još jednom preradite testo i sipajte ga u podmazan kalup za kuglof (24 cm). Ponovo ostavite da nadođe dok se testo vidno ne uveća, potom stavite da se peče.

Ovo voće i povrće NIKADA ne treba da ljuštite! Saznajte zašto

IDEJA ZA NEDELJNI RUČAK: Musaka sa slaninom i sirom (VIDEO)

Zagrejati rernu pa peći na 180C oko 60 minuta. Ostaviti da se prohladi u kalupu oko 10 minuta, a zatim ga izručite na rešetku da se hladi. Pospite prah šećerom.

Foto: Pixabay.com

(Telegraf.rs)