Zapečene tikvice sa slaninom, kačkavaljem i jajima
Prednost ovog jela je u tome sto možete menjati povrće i meso po vašoj želji - a ideje su na kraju recepta!
Sastojci za 4 osobe:
- 100 g luka
- 2 čena belog luka
- 100 g slanine
- 300 g tikvica
- 50 g sira gaude
- 80 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 3 jaja
- so i biber
Priprema:
Sve sastojke iseckati (luk, beli luk, slaninu), a tikvice i sir krupno izrendati. Slaninu ispržiti na tiganju bez dodatka masnoće. Brašno pomešati sa praškom za pecivo, jajima i sirom, pa dodati so i biber. Sve dobro izmešati viljuškom i u tu smesu s brašnom i jajima dodati isprženu slaninu i seckano povrće.
Okrugli kalup (oko 22 cm) premazati uljem i posuti brašnom. Usuti smesu, poravnati i zagladiti odozgo. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C, oko 30 minuta dok odozgo ne dobije svetlo smeđu bolju.
Slaninu možete zameniti sa dimljenom, kuvanom ili presovanom šunkom, mlevenim mesom, piletinom, ćuretinom itd. Luk možete zameniti sa prazilukom, tikvice šargarepom, karfiolom ili brokolijem.
(Telegraf.rs)