Klasično spremljene dagnje s vinom i prezlama (dagnje na buzaru)
Od kada sve češće mogu da se nađu u ribarnicama i većim marketima, recepti za dagnje postaju treženiji...
Sastojci:
- 1 kg dagnji
- 100 ml maslinovog ulja
- 4 čena belog luka
- peršun
- 1/2 kašičice belog bibera
- limun
- prezle
- 200 ml belog vina
Priprema
Tupom stranom noža se očiste dagnje, pa se potope u hlednu vodu a zatim i dobro isperu pod tekućom vodom. Otvorene i napukle školjke i sve one koje se ne zatvore kada ih kucnemo, treba baciti. Jedu se samo dagnje koje ste kupili zatvorene.
Prvo u lonac stavim samo dagnje i nalijemo vodu, pa kad se pomalo otvore pažljivo ih procijedimo kako bi se otarasli ostataka peska i viške slane vode. Procedimo ih.
Zatim se zagreje maslinovo ulje, doda sitno sečeni beli luk i malo prži. Dodaju se dagnje i na komade sečen limuna, peršun, biber. Ne meša se već se lonac trese. Dagnje se otvore nakon oko 5 minuta i tada se naliju vinom i ostavi se da vino provri. Na kraju, da se zgusne sos od vina, sipa se malo prezli.
Služi se uz domaći hleb ili testeninu.
(Telegraf.rs)