Jelo s junećim mesom i kupusom, aromatizovano bobicama kleke
Neverovatno aromatično i veoma pikantno jelo, koje će sigurno oduševiti vaše goste!
Sastojci:
- 1 kg junetine
- 2 l goveđe supe
- 1.5 kg kiselog kupusa
- 1 kg crvenog luka
- 6 čenova belog luka
- 10 lovorovih listova
- 6 bobica kleke
- 2 kašičice kima
- 2 kašike slatke crvene paprike
- so i biber
- 100 g kajmaka
- 100 g masti
Priprema:
Meso, najbolje but ili vrat, odvojte od kosti narežite na kockice. Bez masnoće na jakoj vatri popržite sa svih strana, pa stavite u foliju na toplo. Luk naseckajte, te ga na masnoći propržite do zlatne boje, dodajte beli luk i prodinstajte tek da beli luk zamiriše.
Kupus narežite na trakce pa ga zajedno sa mesom, začinom, klekom, lovorom i biberom ubacite na luk. Dobro promešajte i zalijte s malo goveđe supe. Poklopite i uz dolivanje supe dinstajte oko 45 minuta, dok ne bude do ¾ gotovo. Nakon što su kupus i meso omekšali dodajte crvenu slatku papriku, opet promešajteo i zalijte supom.
Kupus ne sme da pliva, ali ni da se prži na suvom. Dinstajte još oko 20-25 minuta, pa umutite kajmak i dinstajte još 10 minuta. Jelo je gotovo kada su meso i kupus mekani, ali se još ne raspadaju. Servirajte sa pire krompirom.
(Telegraf.rs)