Tart s dimljenim lososom, mladim sirom i mirođijom

Ako poželite da doručkujete na terasi s voljenom osobom i tako iskoristite ove tople dane - evo idealnog jela!

Sastojci za testo:

- 250 g brašna

- 125 g putera

- jedno žumance

- brašno za radnu površinu

Za fil:

- 100 g dimljenog lososa

- 150 g mladog kravljeg sira

- 3 jajeta

- 150 ml mleka

- malo belog luka

- ulje

- sveža mirođija

- so

Priprema:

Brašno pomešajte sa puterom, žumancetom, malo soli i par kašika hladne vode. Testo oblikujte u kuglu, umotajte u streč foliju i stavite u frižideru na 30 minuta ili preko noći (još bolje ako spremate doručak).

Izmešajte jaja, mleko, origano i sir. Sve dobro pobiberite i posolite. Testo razvucite, ali ne previše tanko i njime obložite kalup prečnika 24 cm (kalup treba da ima ivice). Dno izbockajte viljuškom, sipajte pripremljen fil i ispecite skoro do kraja. Pred sam kraj izvadite tart, naređajte dimljenog lososa i mirođiju i kratko vratite u rernu da losos i mirođija zamirišu.

(Telegraf.rs)