Sarmice od zelja s mlevenim mesom i slaninicom
Ovo je jedan od najukusnijih prolećnih specijaliteta, a možete ga servirati uz sos od paradajza ili jogurt...
Sastojci:
- oko 40 lepih listova zelja
- 1 glavica luka
- 4 čena belog luka
- 100 g pirinča
- 500 g mlevenog mesa
- 200 ml supe
- so i biber
- 100 g dimljene slanine
- malo soli
- šolja kisele pavlake
Priprema:
Odsecite zadabljani deo korenćića na listu zelja, tako da list ostane ceo. Pirinač prokuvati u duploj količini slane vode, pa kad nakon 10 minuta omekša procediti i ohladiti. Sitno seckani luk propržiti na maslinovom ulju, dodati sitno seckani beli luk, seckanu slaninicu - promešati i skloniti s vatre. Malo ostaviti da se smesa ohladi, dodati mleveno meso i pirinač - pa začiniti.
Na lišće zelja, stavljati smesu s mesom i napraviti sarme. Stavljati ih u posudu, napuniti, pokriti je alu-folijom, naliti sa supom i peći oko 30 minuta na 200°C. Skloniti foliju, peći još desetak minuta, a onda preliti pavlakom i zapeći.
(Telegraf.rs)