Šarena uskršnja jaja farbana prirodnim bojama
Ofarbajte jaja na starinski, prirodan i zdraviji način!
Sastojci:
- 1 manja glavica crvenog kupusa
- 10-ak glavica crnog luka opne (lukovice)
- 2 kašike kurkume
- kašika šećera i par kapi sirćeta
Priprema:
- Plava boja:
Kupus izrežite na krupnije rezance i ubacite u šerpicu. Zgnječite ga tučkom da pusti sok, sipajte vodu, dodajte par kapi sirćeta, malu kašičicu šećera, pa sve skupa prokuvajte. Kupus i voda zajedno u šerpici daju mramornu boju jaja, a ako želite čistu plavu, odstranite (procedite vodu) kupus. Unapred skuvana jaja ubacite u vodu i ostavite preko noći. Što jaja duže stoje u vodi, boja je tamnija. Sutradan ih izvadite i premažite krpicom umočenom u ulje ili komadićem slanine.
- Crvena boja:
Skinite spoljne omotače crnog luka i stavite u šerpu s vodom. Kuvajte jaja u lukovini, sklonite s vatre i ostavite ih neko vreme u vodi. Izvadite jaja, premažite ih krpicom namočenom u ulje i složite u korpicu.
- Žuta boja:
Kurkumu izručite u vodu, malo prokuvajte, dodajte šećer i ubacite kuvana jaja. Ostavite preko noći da jaja upiju boju, a sutradan ih izvadite, premažite i složite u korpicu. Kuvana jaja možete ukrasiti i na ovaj način. Izabrani motiv izrežite sa salvete i nanesite ga na kuvano jaje, koje ste prethodno premazali blago umućenim belancem. Ostavite da se osuši, a potom dodajte ostalim jajima.
(Telegraf.rs)