Kremasta pasta s dimljenim lososom i maslinama (POSNO)
Danas možemo da kupimo i zdrave biljne pavlake na bazi pirinča, pa omiljena kremasta jela s ribom postaju dostupna i u vreme posta!
Sastojci:
- 160 g posne testenine bez jaja
- 100 g dimljenog lososa
- 200 ml biljne pavlake za kuvanje
- 1 dl belog vina
- šaka maslina bez koščice
- 4 čena belog luka
- 1 kašika maslinovog ulja
- malo suvog paradajza iz ulja ili pečurke iz teglice
- sveža mirođija
- beli biber
- so
Priprema:
Beli luk očistite i narežite za listiće, masline iseckajte na kolutiće, a lososa narežite na kockice. Zagrejte maslinovo ulje i dodajte beli luk. Kratko propržite, pa nalijte pavlaku za kuvanje. Kada se pavlaka zagreje, dodajte lososa, masline, paradajz i/ili pečurke, vino i pobiberite. Uz povremeno mešanje, kuvajte do željene gustine.
Testenine skuvajte u posoljenoj vodi, ocedite i pomešajte sa sosom. Ostavite minut, dva na toplom šporetu da se ukusi fino izmešaju. Pospite naseckanom mirođijom i posluzite uz belo vino.
(Telegraf.rs)