Slani tart sa sirom i spanaćem
Umesto pite s tankim korama, pripremite ovu interesantniju verziju!
Sastojci za koru:
- 3 šolje brašna
- 150 g hladnog maslaca
- 2 jaja
- malo hladne vode
- 1/2 kašičice soli
Za fil:
- 300 g smrznutog spanaća (odmrznuti pre upotrebe)
- 300 g feta sira
- 3 jaja
- 1 kašika maslinovog ulja
- 4 kašike jogurta
- 1/2 šolje brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 šolje parmezana (rendanog)
- so i biber
Priprema:
Pomešati brašno, so i dodati hladan puter. Izdrobiti prstima puter, mešajući sa brašnom, dok se ne pretvori u manje grudvice. Dodati jaja i vodu i sve dobro zamesiti, oblikovati u jufku, umotati u plastičnu foliju i staviti u frižider na pola sata.
Spanać dobro ocediti i pomešati sa maslinovim uljem, jogurtom, sirom, jajima, brašnom i praškom za pecivo. Dodati so, parmezan i biber i skloniti u frižider. Uključiti rernu da se ugreje na 220°C.
Izvaditi koru i razviti je na predhodno pobrašnjenoj radnoj površini. Razviti otprilike da može da stigne do rubova tepsije za tart (ili slične). Viljuškom izbosti koru. Sipati smesu sa sirom i spanaćem i koru kažiprstom pritisnuti na svakih 1 cm da dobije lepe ivice. Staviti da se peče nekih 45 min, dok ivice pite ne dobiju lepu rumenu koru, ali paziti da je ne prepečete. Malo prohladite i odmah služite.
(Telegraf.rs)