Slani tart sa sirom i spanaćem

Umesto pite s tankim korama, pripremite ovu interesantniju verziju!

Sastojci za koru:

- 3 šolje brašna

- 150 g hladnog maslaca

- 2  jaja

- malo hladne vode

- 1/2 kašičice soli

Za fil:

- 300 g smrznutog spanaća (odmrznuti pre upotrebe)

- 300 g feta sira

- 3 jaja

- 1 kašika maslinovog ulja

- 4 kašike jogurta

- 1/2 šolje brašna

- 1 kašičica praška za pecivo

- 1/2 šolje parmezana (rendanog)

- so i biber

Priprema:

Pomešati brašno, so i dodati hladan puter. Izdrobiti prstima puter, mešajući sa brašnom, dok se ne pretvori u manje grudvice. Dodati jaja i vodu i sve dobro zamesiti, oblikovati u jufku, umotati u plastičnu foliju i staviti u frižider na pola sata.

Spanać dobro ocediti i pomešati sa  maslinovim uljem, jogurtom, sirom, jajima, brašnom i praškom za pecivo. Dodati so, parmezan i biber  i skloniti u frižider. Uključiti rernu da se ugreje na 220°C.

Izvaditi koru i razviti je na predhodno pobrašnjenoj radnoj površini. Razviti otprilike da može da stigne do rubova tepsije za tart (ili slične). Viljuškom izbosti koru. Sipati smesu sa sirom i spanaćem i koru kažiprstom pritisnuti na svakih 1 cm da dobije lepe ivice. Staviti da se peče nekih 45 min, dok ivice pite ne dobiju lepu rumenu koru, ali paziti da je ne prepečete. Malo prohladite i odmah služite.

(Telegraf.rs)