Slani keks od integralnog speltinog brašna i susama

Odlično testo za domaću slanu grickalcu, koju ćete obžavati!

Sastojci:

- 250 g masti

- 100 ml ulja

- 250 ml mleka

- 1/2 svežeg kvasca

- 800 g integralnog speltinog brašna

- 1 ravna kašika soli

- jaje za premazivanje

- susam za posipanje

Priprema:

U većoj posudi pomešajte kvasac, mlako mleko i malo brašna i ostavite da nadolazi. Kad je kvasac narasao, dodajte so, ulje i razmekšanu masnoću (ne topljenu) pa sve dobro sjedinite. U masu postepeno dodajte  brašno i nastavite da mutite dok ne dobijete meko testo (nemojte potrošiti čitavu količinu brašna). Pospite brašnom, posudu pokrijte krpom i ostavite da nadolazi oko 30 minuta.

Radnu površinu pospite brašnom i izručite testo. Nastavite da radite testo rukama i postepeno dodajte brašno. Masa mora da bude glatka i ne sme da se lepi za ruke i površinu. Formirajte loptu, pospite radnu površinu i testo brašnom i razvijte koru debljine 0,5 cm.

Modlom vadite kesiće i redajte ih u pleh obložen pek-papirom. Jaje i prstohvat soli umutite i premažite svaki keks. Pospite susamom, kimom ili makom. Pećnicu zagrejte na 200 stepeni i pecite 20 minuta (dok ne porumene). Umesto modlom testo možete seći na trake i praviti različite forme po želji.

(Telegraf.rs)