Burger od ćuretine s humusom i mediteranskim začinima
Ako nemate mašinu za meso, zamrznite ćuretnu isečenu na kockice, izvadite iz zamrzivača - pa kad se malo opusti sameljite u secku ili blenderu.
Potrebno je:
- pakovanje humusa ili domaći humus
- krckava zelena salata, Iceberg ili mladi listići iz sredine puterice
- perca mladog luka
- 4 lepinjice za burgere
- jednostavni Tzatziki sos (pogledajte naš video recept)
Za burgere:
- 500 g mlevenog ćurećeg karabatka
- 4 mala shallot luka ili 1 crveni srednji, sitno seckan
- 2-3 čena belog luka, sitno seckana
- kašika suvog ili svežeg vlašca, sitno sekcanog
- 2 kaške Dižon senfa (ili drugog pikantnijeg)
- kašika sveže mente ili kašičica suve
- kašičica kumina
- jaje
- so i biber po ukusu
Izmešajte sastojke za burgere rukom, da se sve sjedini. Zagrejte grill tiganj ili drugi koji koristite za ovakva jela. Napravite 4 burgera i prvo ih sa svake strane zapecite oko minut na jakoj temperaturi, pa ih na nižoj temperaturi pecite još 3-4 minuta sa svake strane. Po želji, na istom tignju malo zapecite lepinjice (ne mora).
Sada složite burgere: na donju polovinu lepinjice stavite 1-2 kašike humusa, pa na njega složite seckanu zelenu salatu. Zatim ide malčice prohlađen burger. Pa Tzatziki sos. I na kraju perca mladog luka i gornja polovina lepinjice.
Recept i fotografija: blog Vitki Gurman
(Telegraf.rs)