Omiljeni posni recept: bolonjeze sos od šarana (POSNO)
Ako niste ljubitelj posnih recepata sa sojinim ljuspicama - vreme je da upotrebte omiljenu domaću rečnu ribu!
Sastojci:
- 2 kašike maslinovog ulja
- glavica crnog luka
- 4 čena belog luka
- 700 g fileta šarana
- 1 l soka od paradajza
- kašičica bosiljka
- 2 kašičice origana
- malo šećera
- čili ili ljuta tucana paprika
- so i biber po ukusu
- pakovanje makarona ili špageta
Priprema:
Stavite lonac s vodom da proključa i uronite filete šarana na kratko, samo nekoliko minuta. Kada se prohlade, na dasci za seckanje skinite meso i odstranite sve kosti. Usitnite veće komade ako su ostali. Trebalo bi da dobijete oko 500 g čistog mesa.
U šerpi zagrejte ulje pa dodajte seckani crni luk i kada je skoro gotov, i beli. Ubacite paradajz sok i ostavite da se malo ukuva i zgusne, pa tek onda dodajte šarana. Riba je delikatnija od mesa, pa se ne dodaje na početku kao kod klasičnog bolonjeze sosa.
Dodajte sve začine i korigujte ukus sosa. Testeninu skuvajte prema uputstvu s kesice, pa servirajte sa sosom.
BONUS: ako želite da obogatite ukus jela uradite sledeće - kad je crni luk ispržen dodajte i malo sitno seckanih bukovača ili šampinjona, upržite, pa tek onda dajte paradajz-sok i natavite s receptom.
(Telegraf.rs)