Omiljeni posni recept: bolonjeze sos od šarana (POSNO)

Ako niste ljubitelj posnih recepata sa sojinim ljuspicama - vreme je da upotrebte omiljenu domaću rečnu ribu!

Sastojci:

- 2 kašike maslinovog ulja

- glavica crnog luka

- 4 čena belog luka

- 700 g fileta šarana

- 1 l soka od paradajza

- kašičica bosiljka

- 2 kašičice origana

- malo šećera

- čili ili ljuta tucana paprika

- so i biber po ukusu

- pakovanje makarona ili špageta

Priprema:

Stavite lonac s vodom da proključa i uronite filete šarana na kratko, samo nekoliko minuta. Kada se prohlade, na dasci za seckanje skinite meso i odstranite sve kosti. Usitnite veće komade ako su ostali. Trebalo bi da dobijete oko 500 g čistog mesa.

U šerpi zagrejte ulje pa dodajte seckani crni luk i kada je skoro gotov, i beli. Ubacite paradajz sok i ostavite da se malo ukuva i zgusne, pa tek onda dodajte šarana. Riba je delikatnija od mesa, pa se ne dodaje na početku kao kod klasičnog bolonjeze sosa.

Dodajte sve začine i korigujte ukus sosa. Testeninu skuvajte prema uputstvu s kesice, pa servirajte sa sosom.

BONUS: ako želite da obogatite ukus jela uradite sledeće - kad je crni luk ispržen dodajte i malo sitno seckanih bukovača ili šampinjona, upržite, pa tek onda dajte paradajz-sok i natavite s receptom.

(Telegraf.rs)