Gravy sos - ili kako "moču" od pečenja pretvoriti u sjajan sos

Ovaj intanzivan sos pravi se od sokova koji ostanu nakon pečenja mesa i smatra se neizostavinim uz pečenja!

Sastojci:

- pola čaše piva ili vina

- oko čaše gustog soka koji je ostao od pečenja mesa

- masnoća preostala od pečenja

- 1 ili 2 kašike brašna

- 300 ml supe (može i od kocke)

- so i biber

Priprema:

Ispecite meso i uklonite ostatke luka, šargerepe i ostalog povrća s kojim se meso peklo. Sačekajte da gusti sok od pečenja mesa padne na dno posude, pa masnoću koja je na površini kašikom izdvojite u drugu posudu,

Zatim, posudu u kojoj ste pekli meso sa sokom koji je preostao u njemu, stavite na ringlu na srednju vatru i dodajte masnoću koju ste odvojili (oko 1 do 2 kašike). Mešajte da se ukusi prožmu, a sok zagreje, pa dodajte brašno uz stalno mešanje.

Malo po malo ulivajte supu, pa kuvajte do željene gustine. Proverite da li nedostaje soli i bibera, pa prespite gotov sos u posudu za serviranje. Ako želite da sos bude potpuno gladak, možete ga propasirati kroz cediljku pre serviranja.

(Telegraf.rs)