Gravy sos - ili kako "moču" od pečenja pretvoriti u sjajan sos
Ovaj intanzivan sos pravi se od sokova koji ostanu nakon pečenja mesa i smatra se neizostavinim uz pečenja!
Sastojci:
- pola čaše piva ili vina
- oko čaše gustog soka koji je ostao od pečenja mesa
- masnoća preostala od pečenja
- 1 ili 2 kašike brašna
- 300 ml supe (može i od kocke)
- so i biber
Priprema:
Ispecite meso i uklonite ostatke luka, šargerepe i ostalog povrća s kojim se meso peklo. Sačekajte da gusti sok od pečenja mesa padne na dno posude, pa masnoću koja je na površini kašikom izdvojite u drugu posudu,
Zatim, posudu u kojoj ste pekli meso sa sokom koji je preostao u njemu, stavite na ringlu na srednju vatru i dodajte masnoću koju ste odvojili (oko 1 do 2 kašike). Mešajte da se ukusi prožmu, a sok zagreje, pa dodajte brašno uz stalno mešanje.
Malo po malo ulivajte supu, pa kuvajte do željene gustine. Proverite da li nedostaje soli i bibera, pa prespite gotov sos u posudu za serviranje. Ako želite da sos bude potpuno gladak, možete ga propasirati kroz cediljku pre serviranja.
(Telegraf.rs)