Rustični hleb s raženim brašnom i semenkama
Ako volite topla peciva - ovaj hleb možete da zamesite uveče i ispečete ujutru.
Sastojci:
- 200 g belog brašna + još malo za rad
- 150 g integralnog brašna
- 150 g raženog brašna
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 1/2 kesice suvog kvasca
- oko 300 ml tople vode
- po izboru: mak, susam, kim, lan
Priprema:
Razmutiti kvasac u pola šolje tople vode, dodati kašičicu šećera i brašna. Ostaviti na toplom da naraste.
Izmešati brašno i so, dodati pripremljeni kvasac i sipati vode koliko je potrebno da se zamesi glatko testo, a ako se lepi za ruke dodati jos malo belog brašna. Pokriti sve folijom i ostaviti testo u činiji 12 h, najbolje preko noći.
Sutradan testo prebaciti na radni sto posut brašnom i samo malo rastanjiti rukama. Preklopiti levu i desnu stranu testa prema sredini, a zatim i gornju i donju stranu isto tako prebaciti, pa sve preokrenuti na donju stranu.
Staviti u dublju šerpu obloženu papirom za pečenje. Prekriti platnenom krpom, pa ostaviti još 2 sata na toplom da narasta.
Premazati s malo vode, pa posuti semenkama po izboru (mak, susam, lan, kim). Posudu s hlebom poklopiti poklopcem ili alu-folijom i ubaciti u rernu. Peče se oko pola sata na 220 stepeni a zatim još 10-15 minuta bez poklopca/folije da kora postane zlatna.
(Telegraf.rs)