Poširano jaje - doručak sa stilom

Poširana jaja idu super uz tost hleb i maslac - ali su i osnova za čuvena "Jaja Benedikt".

Potrebno je:

- jaja, količina po želji

- sirće

- lonac pun vrele vode

- so

Napunite jednu posudu hladnom vodom, a u lonac nalijte vodu i stavite par kašika belog sirćeta. Važno je da se so ne stavlja sada.

Vodu polako zagrevajte jer treba da bude vrela i na ivici ključanja, ali ne sme da proključa. Ako se to desi, poširanje neće uspeti. Jaja treba da budu hladna i tek izvađena iz frižidera. Razbijte ih u šoljice - po sistemu "jedna šoljica, jedno jaje".

Kad dođe vreme da se kuva, kašikom ili varjačom promešajte vodu, tako da se u sredini napravi vrtlog. Jaje polako iz šoljice prespite u lonac s vodom.

Poširano jaje je gotovo kada je belence potpuno tvrdo, a žumance još uvek tečno - za šta mu je potrebno oko 3 minuta kuvanja. Izvadite jaja velikom kuhinjskom lopaticom ili kulačom u hladnu vodu. U jednom krugu poširajte najviše dva jaja i solite ih tek nakon poširanja.

(Telegraf.rs)